Strona główna > Biuro Prasowe > Komunikaty prasowe > Wydanie specjalne DGP na 30-te urodziny GRUPY INFOR PL

Wydanie specjalne DGP na 30-te urodziny GRUPY INFOR PL

31.08.2017 13:42

1 września przypada 30-ta rocznica powstania INFOR-u, wydawcy „Dziennika Gazety Prawnej”. Z tej okazji dzisiaj ukazało się specjalne wydanie gazety, zawierające historię firmy oraz 4-stronicowy dodatek poświęcony jubileuszowi.

W dodatku zamieszczony został wywiad z właścicielem i założycielem INFOR-u, prezesem Ryszardem Pieńkowskim. Bardzo szczerze opowiada o swoich doświadczeniach w prowadzeniu biznesu, o błędach, które popełnił, o planach i polityce prowadzenia DGP, dlaczego zależy mu, by gazeta była taka „zrównoważona” politycznie.

„DGP jest medium prawno-gospodarczym i polityka jest ważna wtedy, kiedy ma rzeczywisty wpływ na gospodarkę lub prawo. Epatowanie publiki krzykliwymi nagłówkami to nie moja bajka. (…)

To, co słyszą ode mnie kolejni naczelni, to „trzymać równy dystans”. Na tym kończy się mój wpływ na redakcję. Nie wtrącam się, ale na tym jednym mi zależy i zawsze zależało: żeby od jednej, drugiej i trzeciej politycznej strony trzymać się tak samo daleko. Prywatnie mam poglądy, ale jako wydawca – nie. Poprosiłem niedawno naczelnego DGP, by przygotował mi zestawienie opublikowanych wywiadów: ile było tych z okolic rządowych, a ile tych z przeciwnej strony. I wyszła niemal doskonała równowaga. To jest to, o co mi zawsze chodziło. (…) Od dawna mamy taki wizerunek i ludziom wykształconym, trzymającym pewien poziom, to się szalenie podoba.

Grupa INFOR PL przygotowała jubileuszowe logo, które będzie stosowane do końca roku m.in. w serwisach internetowych i stopkach redakcyjnych wszystkich czasopism, a także na materiałach reklamowych i promocyjnych.

Założycielem i głównym autorem sukcesu INFOR-u jest Ryszard Pieńkowski. Od 1987 roku kieruje założoną przez siebie spółką. W tym czasie udało mu się przekształcić kilkuosobową firmę w największego polskiego dostawcę profesjonalnej informacji prawno-gospodarczej.

Założone w 1987 roku przez Ryszarda Pieńkowskiego Biuro Informacji Organizacyjno-Prawnej INFORM pierwotnie zajmowało się produkcją i sprzedażą segregatorów z tematycznie poukładanymi  kserokopiami Dzienników Ustaw i Monitorów Polskich. Wydawnictwo nosiło tytuł „Prawo Rzemieślnika”, a po czterech latach zostało przekształcone w tygodnik „Prawo Przedsiębiorcy”.

Postępująca inflacja i ciągłe zmiany przepisów sprawiły, że lawinowo rosło zainteresowanie wydawanymi przez INFOR poradniczymi czasopismami dla księgowych, przedsiębiorców, menedżerów i prawników.

INFOR stał się pionierem na rynku dodając do swoich tytułów dyskietki, a potem płyty CD z materiałami użytkowymi i programami dla księgowych.

W siedem lat po założeniu firmy, w 1994 roku, Ryszard Pieńkowski stworzył „Gazetę Prawną”.

15 lat temu powstało elektroniczne w pełni płatne wydanie „Gazety Prawnej” (dziś eDGP) oraz system informacji profesjonalnej INFORLEX.PL.

Ryszard Pieńkowski jest absolwentem Wydziału Prawa Uniwersytetu Warszawskiego, a także studiów podyplomowych na Wydziale Zarządzania UW oraz w Szkole Głównej Handlowej. Swoje życie zawodowe związał z zarządzaniem i organizacją pracy w firmach o różnym profilu działalności. Od najmłodszych lat zainspirowany osiągnieciami Samuela Waltona, twórcy Wal Mart-u, a także Jacka Welcha, twórcy m.in. General Electric.