Strona główna > Biuro Prasowe > Komunikaty prasowe > SCRIPTOO otwiera wydawcom nowe możliwości skutecznego pozyskiwania czytelników mediów cyfrowych

26.06.2019 14:18

Spółka Infor IT należąca do Grupy INFOR PL, wydawcy Dziennika Gazety Prawnej, oferuje wydawcom prasowym, urzędom i firmom technologię służącą do konwersji wydań do postaci cyfrowej (w trybie responsywnym), ich dystrybucji na urządzenia mobilne i przez przeglądarki WWW oraz integracji z kanałem wiadomości wydawcy.

Infor IT wprowadził na rynek platformę do digitalizacji treści SCRIPTOO. Platforma ta działa w trybie prywatnej chmury obliczeniowej i umożliwia wydawcom zautomatyzowaną konwersję publikacji składanych w pakiecie Adobe® InDesign® do postaci artykułów w formacie HTML, sformatowanych zgodnie z układem danego tytułu i zintegrowanych z unikalnym rozwiązaniem aktywnych plików PDF.

E-wydania dostępne są z poziomu aplikacji mobilnych (Android i iOS), tworzonych indywidualnie dla każdego wydawcy, jak również poprzez przeglądarkę internetową. Takie elastyczne podejście pozwala w sposób efektywny wykorzystać prezentowane treści zarówno na małych ekranach smartfonów, jak i na ekranach komputerów.

Istotnym elementem rozwiązania jest integracja e-wydań z kanałem wiadomości wydawcy, co umożliwia stały kontakt z czytelnikiem oraz zamieszczanie najnowszych, „gorących” materiałów jeszcze przed publikacją nowego numeru.

Mechanizm ten jest jednocześnie nośnikiem do przekazu reklamowo-promocyjnego, wzbogaconego o treści multimedialne i interaktywne, który wydawca może wykorzystać do dystrybucji informacji i materiałów na dowolnych wydarzeniach (szkoleniach, konferencjach, promocjach itp.).

Przykładowe zrzuty ekranowe aplikacji dostępne tutaj

Więcej o platformie SCRIPTOO na stronie www.scriptoo.pl.

Z nowej platformy korzystają już nie tylko redakcje tytułów Grupy INFOR PL, lecz także zewnętrzni wydawcy czasopism oraz firmy niebędące tradycyjnymi wydawcami, jak np. jednostki administracji publicznej i działy komunikacji korporacyjnej, które pragną zwiększyć skuteczność działania i ułatwić swoim odbiorcom dotarcie do informacji w postaci cyfrowej.

Oni korzystają z platformy Scriptoo:

ITwiz Media Group

W 2018 roku postanowiliśmy przenieść wydawanie naszego miesięcznika w formacie cyfrowym z dotychczasowej aplikacji na platformę Scriptoo, z uwagi na szybki proces digitalizacji i jakość prezentowanych materiałów. Publikacja jest składana w aplikacji InDesign raz, na potrzeby druku, a następnie w prosty sposób pliki te są przetwarzane przez platformę Scriptoo i udostępnianie czytelnikom w dedykowanych aplikacjach mobilnych - powiedział Adam Jadczak, redaktor naczelny miesięcznika „Itwiz”. Bardzo dobrze została odebrana przez naszych czytelników funkcja odsłuchiwania artykułów, przydatna zwłaszcza w trakcie dojazdów do pracy. Nasi użytkownicy chwalą również szybki i efektywny mechanizm wyszukiwania treści w archiwum wydań. Zależało nam także na integracji informacji publikowanych w magazynie z tymi, które na co dzień pojawiają się na naszej stronie internetowej.

Oficyna Wydawnicza Nowy Łowiczanin

W maju bieżącego roku zaoferowaliśmy naszym czytelnikom możliwość kupowania i lekturę naszych tygodników z poziomu dedykowanej aplikacji mobilnej oraz serwisu internetowego. W ciągu miesiąca zanotowaliśmy ponad 2 tysiące aktywnych użytkowników, z czego ponad połowa korzystała z urządzeń mobilnych  - potwierdza Wojciech Waligórski, wydawca i redaktor naczelny „Nowego Łowiczanina”. Liczymy, że dostęp do wersji elektronicznej będzie się coraz silniej przekładał na decyzje o zakupie wydań cyfrowych. Czeka nas sporo pracy przy rozwijaniu strategii działania i promocji, by do wiernych czytelników wydań papierowych dołączyła nowa grupa odbiorców wersji elektronicznych.

Z ubiegłorocznego raportu „Polska.Jest.Mobi” wynika, że 83% Polaków korzysta ze smartfonów, 82% używa laptopów, a 41% posiada tablety. Użytkownicy coraz częściej pozyskują informacje korzystając z komputerów i smartfonów (57%) aniżeli tradycyjnymi kanałami (TV, radio i prasa papierowa - 43%). Przyszłość należeć więc będzie do takich technologii jak Scriptoo.