Strona główna > Biuro Prasowe > Komunikaty prasowe > Ryszard Pieńkowski przechodzi do rady nadzorczej INFOR PL S.A.

Ryszard Pieńkowski przechodzi do rady nadzorczej INFOR PL S.A.

10.02.2020 10:21

Po 32 latach budowania i rozwoju Grupy INFOR PL, Ryszard Pieńkowski – właściciel i twórca grupy medialnej – podjął decyzję o przejściu do rady nadzorczej.

Na stanowisku prezesa INFOR PL (spółki matki) zastąpi go Ewa Świstuniuk, dyrektor generalny spółki i jednocześnie prezes zarządu INFOR Biznes, spółki wydającej „Dziennik Gazetę Prawną”.

- Planowałem przejście do rady nadzorczej już od dwóch lat, kiedy odkupiłem udziały w spółce INFOR Biznes od Ringier Axel Springer i stałem się jej jedynym właścicielem. Intensywnie pracowałem z zespołem, by wprowadzić synergię między spółkami Grupy INFOR PL. W rezultacie doprowadziłem do stabilnej sytuacji i teraz - w dobrej kondycji firmy - mogę przekazać stery, czyli zarządzanie operacyjne, moim menedżerom. Jestem spokojny o przyszłość firmy, bo oddaję ją w dobre ręce – przyznaje Ryszard Pieńkowski.

Rezygnacja z funkcji prezesa nie oznacza emerytury. Ryszard Pieńkowski nadal będzie uczestniczył w tworzeniu strategii firmy, uruchamianiu nowych produktów i inwestycjach. Na co dzień dalej będzie obecny w firmie – bezpośrednio lub poprzez wideokonferencje.

W skład Grupy INFOR PL wchodzą spółka INFOR PL S.A. oraz spółki zależne: INFOR Biznes – wydawca DGP i spółka technologiczna INFOR IT, specjalizująca się w rozwiązaniach mobilnych.