Strona główna > Biuro Prasowe > Komunikaty prasowe > Lek z nanopłatków grafenu i inne polskie wynalazki w konkursie "Eureka! DGP"

Lek z nanopłatków grafenu i inne polskie wynalazki w konkursie "Eureka! DGP"

26.01.2017 15:42

Publikacją na temat leku z nanopłatków grafenu do walki z glejakiem mózgu, 27 stycznia „Dziennika Gazeta Prawna” rozpoczyna na swoich łamach cykl w ramach konkursu „Eureka! DGP – odkrywamy polskie wynalazki”. To już IV edycja konkursu.

O tym, dlaczego projekt „Eureka! DGP” jest ważny dla „Dziennika Gazety Prawnej” mówi redaktor naczelny Krzysztof Jedlak:
- Wiele się mówi o wspieraniu innowacyjności i wynalazczości oraz łączeniu polskiej nauki z polskim przemysłem. A my to po prostu robimy. Analizujemy projekty uczelni wyższych i instytutów badawczych, razem z partnerami oceniamy ich potencjał patentowy i komercyjny. I przedstawiamy czytelnikom, w tym przedsiębiorcom, by mogli je poznać,  wesprzeć, a następnie zrobić z nich biznesowy użytek. Jesteśmy przekonani, że nasz projekt dobrze służy naszym naukowcom i jednocześnie naszej gospodarce.
Cykl redakcyjny potrwa do 16 czerwca 2017 r., a kolejne wynalazki „Dziennik Gazeta Prawna” publikował będzie w weekendowych wydaniach gazety.
Łącznie opisanych zostanie 20 wynalazków spośród 68 propozycji nadesłanych do konkursu przez polskie uczelnie, instytuty badawcze i jednostki naukowe  PAN. Zespoły wynalazcze, których prace zostaną opisane, będą jednocześnie nominowane do nagrody głównej. Zwycięzcę wybierze kapituła składająca się z przedstawicieli redakcji „DGP”, partnerów merytorycznych i medialnych oraz sponsorów.
Nagrodą w konkursie jest 30 000 zł dla zespołu, który pracował nad zwycięskim wynalazkiem ufundowane przez Mecenasa Polskiej Nauki – firmę Polpharma oraz kampania promocyjna o wartości 50 000 zł w mediach INFOR Biznes (wydawcy „Dziennika Gazety Prawnej”) ufundowana przez Organizatora.
Wszystkie zgłoszone do redakcji wynalazki opisane zostały na stronie internetowej eureka.dziennik.pl. Każdy z nich ma szansę na nagrodę specjalną – dzięki  głosowaniu Internautów, które odbędzie się w maju.