Strona główna > Biuro Prasowe > Komunikaty prasowe > Cała prawda o reformie wymiaru sprawiedliwości - dodatek specjalny "DGP"

Cała prawda o reformie wymiaru sprawiedliwości - dodatek specjalny "DGP"

20.07.2017 16:05

W piątek 21 lipca br. w weekendowym wydaniu „Dziennika Gazety Prawnej” ukaże się dodatek specjalny poświęcony reformie wymiaru sprawiedliwości.
Zgodnie z mottem „Patrzymy obiektywnie, piszemy odpowiedzialnie” na 8 kolumnach dodatku redakcja przedstawi bardzo dokładnie, krok po kroku, zmiana po zmianie, jak jest dziś, a jak będzie po wejściu w życie nowych ustaw o ustroju sądów powszechnych, Krajowej Rady Sądownictwa i Sądu Najwyższego.

„Przygotowaliśmy rzeczowe zestawienie faktów: porównanie istniejących i planowanych rozwiązań. I ich równie rzeczową analizę. Żeby każdy z nas mógł sam wyrobić sobie zdanie. Ocenić, gdzie i jak – w jakich proporcjach -  rozkładają się racje i jakie stoją za nimi argumenty. Zważyć je, zwłaszcza gdy sprawa nie jest jednoznaczna. Odróżnić emocje bądź przekonania od zasługującego na uwagę uzasadnienia. Żebyśmy mogli chłodno i ze znajomością rzeczy przyjrzeć się także wymianie ciosów między władzą a opozycją. Popatrzeć, gdzie jest prawda, a gdzie polityczna demagogia” – pisze redaktor naczelny Krzysztof Jedlak we wstępniaku.
W ramach akcji pro bono 12 tysięcy egzemplarzy gazety z dodatkiem zostanie rozdanych, w tym 5 tysięcy  na ulicach Warszawy.
Jutrzejsze magazynowe wydanie „DGP” również będzie mieć specjalny charakter, niemal w całości poświęcone będzie reformie sądownictwa. Znajdą się w nim wywiady, opinie, komentarze i obszerna publicystyka związana z tym tematem. Dodatek specjalny i gazeta świetnie się uzupełniają. „DGP” szykuje więc jutro dla czytelników ogromną dawkę wiedzy z zakresu reformy wymiaru sprawiedliwości.